I denne artikkelen kommer du til å lære mer om Aschehoug forlag og historien bak det som har blitt et av landets største forlag. Selve forlaget holder til i Oslo, på Sehesteds plass. Bygget er enormt stort og imponerende. Aschehoug forlag ble etablert den 20. desember 1872 og har en lang historie innenfor norsk bokkultur. De arrangerer også en stor hagefest hver eneste sommer der store og små forfattere og medlemmer av kultureliten kan mingle sammen. Dette er et populært event som ofte dekkes av pressen. Les videre for å få vite mer om det utrolige selskapet Aschehoug forlag utgjør.

Historien om Aschehoug forlag

Aschehoug forlag ble stiftet den 20. september 1872 av Hieronymus og Halvard Aschehoug (onkel og nevø), men de startet som bokhandel. Da holdt de til i Øvre Slottsgate på Egertorget i Oslo. Dette er de samme lokalene som Ark-bokhandleren har i dag. Det var først i 1888, etter at William Nygaard kom inn i firmaet, at de for alvor begynte med boktrykkeri. Dette gjorde at Aschehoug fikk stor suksess. I 1900 bestemme de seg for å skille forlaget og bokhandelen, noe som førte til at forlaget ble et aksjeselskap. I 1961 startet Aschehoug også De Norske Bokklubbene sammen med Gyldendal Forlag.

Aschehoug bokhandel

Selv om Aschehoug bokhandel ikke eksisterer lengre, er det viktig å vite dens historie. Dette var en av Oslos mest sentrale bokhandler i mer enn 50 år. I dag ligger Ark sin bokhandel i det samme lokale, så det er absolutt mulig å se for seg hvordan det så ut da. Vi kan jo egentlig si at Aschehoug forlag har en bokhandel i dag, ettersom de er majoritetseiere i bokhandelselskapet Norli Gruppen. Dette gjør at du nok kan få mer gunstige priser på Aschehoug sine bøker hos Norli, enn hos for eksempel Cappelen Damm. Det er verdt å tenke på!

Universitetsforlaget og Forlaget Oktober

I dag eier også Aschehoug forlag Universitetsforlaget, som er et forlag som utgir faglitteratur og tidsskrifter. Mange av bøkene som utgis på dette forlaget brukes til for eksempel høyere utdanning. Det sies at det gis ut omtrent 140 nye og reviderte boktitler i året fra dette forlaget. Aschehoug forlag eier også Forlaget Oktober, et forlag der over 100 forfattere har tilknytning. Dette forlaget fokuserer mye på norsk skjønnlitteratur, men også på oversatt litteratur. Forlaget Oktober har eksistert siden 1970-tallet, men de fleste aksjene til firmaet ble solgt til Aschehoug forlag i 1992. I dag eier de 91 % av selskapet.

Vil du bli forfatter?

Aschehoug forlag har også en forfatterskole. Her kan du delta på kurs i kreativ skrivning. Dette var noe som startet i januar 2004. Konseptet var meget populært ettersom de hadde hele 300 søkere, og i 2017 hadde kurset hele 570 søkere. Derfor kan vi se at det blir mer og mer populært ettersom årene går. Dette er bare ett av mange populære forfatterstudier rundt omkring i Norge. Så hvis du selv sitter med en forfatterspire i magen, kan det lønne seg å sende inn et manuskript eller en søknad på forfatterstudiet til Aschehoug forlag. Kanskje du blir den nye bestselgende forfatteren?

Oppsummering

Aschehoug forlag er en institusjon som virkelig har mye å si for Norges litteraturhistorie, og da kanskje spesielt i Oslo. Dette er et forlag som er progressivt og flinke til å finne nye forfattertalenter. Det er spennende å følge med på de nye utgivelsene deres. Under Aschehoug forlag finner du datterselskapene Universitetsforlaget og ikke minst Forlaget Oktober. Derfor kan vi godt si at Aschehoug forlag har en finger med i spillet på mye av det som foregår innenfor norsk litteratur. Kanskje du er den neste de kommer til å utgi? Hvem vet? Det er vel absolutt verdt det å ta sjansen?