Mange nordmenn er glad i å lese, og brenner for litteratur generelt. For de fleste er dette bare en hobby, mens for andre er interessen så stor at det å jobbe i bokbransjen blir et mål. Å jobbe i bokbransjen kan være så mangt. Det kan for eksempel handle om å stå i kassen hos en bokhandler som Norli eller lignende, eller å bli bibliotekar og jobbe på et bibliotek.

Andre igjen drømmer om å bli forfatter, noe som selvfølgelig krever mye innsats og engasjement. Uansett hva ditt mål er, vil du i denne guiden kunne finne ut hvordan du kommer et steg nærmere drømmen din.

Å jobbe hos bokhandler

Hvis du ønsker å jobbe med bøker og litteratur, men ikke nødvendigvis har utdannelse innen faget eller erfaring med å skrive selv, kan det å jobbe hos en bokhandler være et fint sted å starte. Lønnen er kanskje ikke den beste, men du kan til gjengjeld jobbe med noe du brenner for. Jobber du hos en bokhandler vil du hjelpe kunder med å finne passende litteratur, og du vil kunne lære mye om ulike bøker og forfattere. Søk gjerne på kassajobber eller lignende, og sørg for å nevne at du er interessert i litteratur i CV-en og søknaden din.

Hvordan bli forfatter?

Ønsker du å ta drømmen ditt et steg videre, kan du forsøke å lykkes som forfatter. Dette er selvfølgelig ingen garanti for at du klarer, ettersom det er mange forfatter-spirer der ute, og konkurransen om å fange forlagenes oppmerksomhet er stor. Sett deg et mål og jobb målrettet, og ikke gi opp om du får avslag av ett forlag. Prøv et annet! Ellers kan du gi ut boken din uten et forlag, noe som er fullt mulig i dag. Dersom du vil bli forfatter, er det viktig at du liker å skrive, har god fantasi eller mye kunnskap om det du skriver om.

Vil du bli bibliotekar?

Brenner du for litteratur og vil kunne komme med anbefalinger til lesehester i alle aldre? Da kan det være du har en liten bibliotekar i magen! Det finnes diverse bibliotekar-utdannelser og -kurs du kan ta, der du lærer alt som trengs før du begynner å jobbe. Ønsker du å få en fot innenfor bokbransjen, er dette et supert yrke å satse på. Du kan for eksempel studere bibliotek- og informasjonsvitenskap, humaniora eller litteraturvitenskap – utdanninger som gjør deg godt rustet til å jobbe på et bibliotek. Å jobbe på bibliotek er ikke så grått og kjedelig som ryktet skal ha det til! Dette er et spennende og givende yrke.

Få et nettverk!

Uansett om du vil bli forfatter, bibliotekar eller jobbe hos bokhandler, vil du alltid få fordeler gjennom å ha et nettverk. Bli kjent med noen andre som jobber i bransjen du er interessert i, slik at de kanskje kan anbefale deg videre. Du kan for eksempel registrere deg på sosiale medier som LinkedIn, hvor du kan knytte nettverk med folk og dele faglige tips. Vær aktiv og vis deg fra din beste side, så er nok ikke drømmejobben i bokbransjen langt unna! Sjekk også ledige stillinger aktivt, og søk på alt som er av interesse så snart annonsene legges ut.

Oppsummering

Det å jobbe i bokbransjen kan være så mangt. Du kan for eksempel ha en drøm om å jobbe som forfatter, bibliotekar eller som medarbeider hos en bokhandler. Eller kanskje du vil jobbe i et forlag til og med? Valgene er mange dersom du ønsker en fot innenfor bokbransjen. Hvis du interesserer deg for litteratur finnes det relevante jobber for deg, uansett om du har utdanning eller ikke. Få et nettverk og bli kjent med andre som jobber innenfor samme fagfelt, søk aktivt på jobber og ikke gi opp. Vi er sikre på at du vil få drømmejobben din!