Nesten hvor enn du går i Norges land kan du finne minst én Norli-butikk. Her treffer du hyggelige ansatte med god kunnskap om både eldre og nye bøker. De tilbyr en rekke bøker på ulike språk i tillegg til fagbøker, barnebøker og en rekke bøker fra norske forfattere. Besøk en av landets 88 Norli-butikker, eller kanskje du vil besøke deres nydelige nettbutikk som har et utvalg de fleste kan se langt etter? I denne artikkelen kommer du til å bli bedre kjent med Norli og hvordan denne bokhandlerkjeden ble til. Så ta deg en kopp med varm drikke og les videre!

Historien om Norli

Det var Olaf Norli som ble født den 18. august 1861 som står bak den originale Norli-bokhandelen. Den ble åpnet i 1890 og hadde navnet Olaf Norlis Bokhandel. På denne tiden grunnla Olaf også et forlag, som fikk det kledelige navnet Olaf Norlis Forlag. Bokhandelen holdt til i Universitetsgata i Oslo, et veldig sentralt og fint sted. Bokhandelen hadde stor suksess og utvidet seg mer og mer for hvert år som gikk. Dette er dagens Norli-butikker et godt eksempel på. Olaf Norlis forlag holdt på lenge også, men ble slått sammen med Tanum i 1976. Dette kan du lese mer om i neste avsnitt.

Forlaget Tanum-Norli

Forlaget Tanum-Norli ble opprettet i 1976 ved at de to store forlagsbokhandlerfirmaene slo seg sammen. Dette var Olaf Norlis forlag (stiftet i 1890) og Johan Grundt Tanums forlag (stiftet i 1933). Dette ble deretter Tanum-Norli forlag, etter at Johan Grundt Tanum kjøpte opp Norlis forlag da det var til salgs i 1959. Han hadde god kapital og gjorde Norli om til et aksjefirma. Dette forlaget hadde drift helt fram til 1986, deretter ble det tatt over av Aschehoug. Det skiftet deretter navn til Tano Aschehoug. Både Tanum og Norli er den dag i dag fortsatt bokbutikker, men de tidligere forlagene drives av Aschehoug.

Norli Libris

Norli er en av del av Norli Libris. Dette betyr at Libris-bokhandlene og Norli-bokhandlerne har lik fellesadministrasjon. Det finnes flere Norli-bokhandler, da de har 88 butikker rundt omkring i Norges land. Dette gjør dem til den største enkeltbokhandleren i hele Norden. Libris har 69 butikker og sammen utgjør de altså Norli Libris-konsernet. I oktober 2010 gikk bokhandlerne inn i et samarbeid med NorgesGruppen. Dette gjør at Aschehoug eier 51 % av selskapet, mens NorgesGruppen eier 49 %. Dette er altså en av Norges største bokbedrifter. Samarbeidet gir fordeler for deg som kunde, ettersom du kan opptjene Trumf-poeng ved å handle hos bokhandler i dette konsernet.

Nettbutikk

Noe som kanskje er mest imponerende med Norli er deres omfattende nettbutikk. Her finner du ikke bare bøker, men du kan kjøpe kalendere, skoleutstyr og alt du kan tenke deg av kontorutstyr. Du kan også bli en del av Norlis kundeklubb, noe som gjør at du kan få eksklusive tilbud og få vite om kampanjer før de slippes i butikkene. Du kan også kjøpe e-bøker og signerte utgaver av nye bøker. Norli sin nettbutikk er en fryd for øyet. De har også en klikk og hent-funksjon som kan falle i smak for mange. Denne er enkel og den viser deg din nærmeste Norli-butikk!

Oppsummering

Norli er en bokhandel som har hatt en større betydning for norsk historie enn de fleste av oss forstår. Helt siden selskapet ble grunnlagt i 1890 har det gjort inntrykk på mange. Det faktum at det finnes hele 88 Norli-butikker viser også at selskapet er godt likt blant nordmenn og turister. Butikken er alltid oppdatert med de nyeste bøkene, og de ansatte er flinke til å anbefale bøker og annet utstyr. Norli er en av de mest folkekjære og tradisjonsrike butikkene i Norge, det er sikkert og visst. Hvis du ikke vet hvor din nærmeste Norli-butikk er, så anbefaler vi deg at du finner det ut i dag!